Samostan Bezgrešne Kraljice Karmela
Stup – Sarajevo

„... njih ću dovesti na svoju svetu goru i razveseliti u svojem Domu molitve.
Njihove žrtve paljenice i klanice bit će ugodne na mojem žrtveniku,
jer će se Dom moj zvati Dom molitve za sve narode.“

Molite za

O nama

„To me utvrđuje u nadi da ćete doći i u Bosnu iz tog samostana
koji je utemeljila rođena Sarajka.“ (Iz dolje navedenog dopisa)

Vrhbosanski nadbiskup dr. Marko Jozinović dopisom br. 6/88. od 29.01.1988. pozvao je sestre iz Karmela u Brezovici da osnuju novi Karmel u vrhbosanskoj nadbiskupiji.

13. svibnja 1988. na redovnom kapitulu sestara u Brezovici, na želju i molbu Vrhbosanskog nadbiskupa dr. Marka Jozinovića sestre su prihvatile i izglasale osnutak novog Karmela u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Dopisom br. 32/88. Karmel Brezovica, u Marijanskoj godini 20.05.1988. godine moli od zagrebačkog nadbiskupa uzoritog gospodina Franje Kuharića pismenu dozvolu za gradnju novog Karmela u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.


Dr. Marko Jozinović vrhbosanski nadbiskup, bio je pobožan i svetog života, izrazito kreativnog, čvrstog i upornog karaktera, kojemu je geslo života bilo: „Božji zakon je zakon života“. Trudio se i svesrdno zalagao da se samostan podigne koliko mu je dozvoljavalo njegovo krhko i narušeno zdravlje. Iskreno s radovao i veselio svakom napretku. Mi sestre doživljavale smo ga kao pravog duhovnog Oca.

Zbog zdravstvenih razloga umirovljen je 19. travnja 1990., a za apostolskog administratora imenovan je đakovačko-srijemski biskup mons. Ćiril Kos.

Do jeseni 1992. traju radovi na samostanu. Dovršen je prvi dio samostana: privremena
kapelica, biblioteka, kuhinja i jedanaest sobica za sestre. U jeseni te godine trebale smo
useliti nas Jedanaest sestara. Vihor rata plamti Hrvatskom. Crni oblaci nadvijaju se i nad
našim samostanom.

30. listopada 1990. Blagoslovljen je kamen temeljac novog Karmela. I užurbano se radi na podizanju našeg samostana.
Sveta je Stolica 7. prosinca 1990. imenovala za novog nadbiskupa Mons. Vinka Puljića. Ponovno smo dobili duhovnog Oca, iskrenog prijatelja, čvrst oslonac na hrapavu i trnovitu put prema Svjetlu.

07. listopada 1992. Srušen most na Savi između Slavonskog i Bosanskog Broda. Ovaj nemili događaj dobrano je poljuljao našu odluku o preseljenju u novi Karmel u prigradskoj sarajevskoj župi Stup. Otac nadbiskup, Mons. Vinko Puljić, savjetovao nam je da s preseljenjem pričekamo do proljeća. Bio je to proročki savjet... Vihor rata uskoro je zahvatio Bosnu i Hercegovinu. Preostalo nam je samo sklopiti ruke, moliti i nadati se...


Umirovljeni nadbiskup dr. Marko Jozinović, svoje posljednje godine zbog rata provodi u biskupijskoj kući u Dubrovniku u kojoj umire 11. kolovoza 1994. Sahranjen je 13. kolovoza iste godine u sarajevskoj katedrali, u zajedničkoj grobnici sa svojim predšasnicima.
14. prosinca 1995. Godine potpisan je Daytonski sporazum. S tim sporazumom nadolaze
Vedriji dani. Samostan je bio potpuno uništen, devastiran, miniran. Otuđen je sav
građevinski materijal s objekta.
„Ljubav će obnoviti što je mržnja srušila“, bio je naš moto.
Uklanjanje mina na i oko objekta bio je prvi posao u projektu obnove srušenog Karmela.
Radovi na samostanu se ponovno otvaraju
Do jeseni 2000. na gradilištu se radilo marljivo i užurbano. Ostvareni su koliko toliko uvjeti za dolazak sestara.
17.09. 2000. godine iza svete Mise, praćene ljubavlju i molitvama sestara, roditelja, rodbine i prijatelja, krenulo je nas osam sestara u naš novi Karmel u Sarajevu:
s. Franciska od Božje Ljubavi, s. Mihaela od Dobrog Pastira, s. Lucija od Gospe Fatimske, s. Marija Margareta od Presvetog Srca Isusova, s. Alojzija od Isusa Krista, S. Marija s. Antonija od Marije Pomoćnice i s. Irena od Presvetog Sakramenta.

23. 09. 2000. Na temeljima ranjene crkve i razorenog sestarskog kora održana je sveta Misa koju je predvodio uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić uz prisustvo tadašnjeg mnogopoštovanog Oca Provincijala Vjenceslava Mihetec, Oca Jure Zečević te mnogobrojnih svećenika, rodbine, prijatelja i dobročinitelja naše karmela. Bile su prisutne m. Ilijana Cvetnić, tadanja priorica karmela u Brezovici, nekolicina naših vanjskih sestara iz hrvatskih karmela i sestre redovnice iz drgugih družbi koje djeluju u sarajevskoj nadbiskupiji. Pod svetom Misom svečano je pročitan dekret Svete Stolice i kanonski utemeljen naš Karmel.

06. 11. 2000. u privremenoj kapelici slavljena je prva sveta Misa.
16.07.2006. nakon svečanog misnog slavlja, zatvorena je klauzura samostana.
16.07.2008. svečana posveta naše samostanske crkve i oltara...

Kontakt

Samostan Bezgrešne Kraljice Karmela, M. Porobića 83, Stup 71210 Ilidža - BIH, tel. +387/33/862-922